ANDRE GAMLE BILDER FRA RØRA.                                        

Etter at Nikolai Malmo sine bilder har kommet frem i lyset, oppdages det stadig gjemte bildeskatter. Disse gamle bildene er tydeligvis av interesse, for Rørsias lesere. I januar 2012 var Nik. Malmobildene vist 452 ganger og Rørabildene 450 ganger.
Har du bilder du vil dele så ta kontakt på E-post eller direkte. Jeg skanner og gjør så godt jeg kan med forbedring. Du skal få tilbake bilden uskadet, og om det ønskes, en kopi av det publiserte bildet.

 

BRYLLUP PÅ GRINDBERG.

Eystein Ness har fått i oppdrag å gå i gjennom bildearkivet til fotograf Henning Andersson på Verdal. Dette bildet er tatt i hagen på Grindberg.

Men hvem er Brudeparet?

Svaret kom i Gjesteboka, med Gisle Østereng som bidragsyter:

Bryllupsbilde fra Grindberg: Dette er Aslaug Gundersen og Einar Eggan ved brylluppet i 1955.

STOR TAKK til Gisle!

ASPHAUGEN SKOLE 1927.

FAMILIEN ELLINGSEN, I ÅSEN.

Kristian f. 1.10.1897. Johannes f. 2.6.1900. Einar f. 5.9.1902. Gunvor f. 25.9.1905. Tordis-Hildur f. 1.10.1907. Oddlaug-Pauline f. 18.1.1909. Ragnhild f. 4.4.1911. Eli f. 23.9.1912. Signe Peolive f. 24.11.1913. Astrid f. 15.4.1916. Torvald f. 14.4.1917. Svanhild 1.2.1922.

Bildet er i Stiklestad Nasjonale Kultursenterer sitt eie, er tatt hos Fotograf Henning Anderson, Verdal, sansynlig i 1924/25. Ildrid, som ble født 1. september 1925, er ikke med.

Om en leser Norges (Røras) Bebyggelse  1957, så kom foreldrene Hermann Ludvig og Tora-Karoline Ellingsen, fra Sparbu, og overtok gården Åsen på Røra i 1936. I 1946 ble yngste gutt i flokken, Torvald eier av Åsen.

Med dette bildet på plass så ser en att forfatteren, av omtalen av Åsen, har rotet med navn og ektefeller. John S. Roel som var leieboer, i Åsen, er koblet med Tove-Karoline og barna. Det riktige er at John S var gift med Grete Rebekka født Engan.

KONFIRMASJONSBILDE.

Bildet er vel fra 1928. Konfirmantprest er Haldan Wexelsen Freihov. Som var prest i Inderøy mellom 1925 og 1932.

Ellers er noen navn på plass:

Bakerte rekke: Ukjent, Karl Birger Sjøvold, Ola Hårberg, Ukent, Johan Asklund.
Midtre rekke: Ukjent, Ukjent, Signe Polive Elingsen, Dagrun Støre, Borghild Kvitvang,   Ingrid Helberg, Einar Nyborg.
Fremst rekke: Dagrun Ålberg, Ingeborg Stamnes, Ukjent, Prest Freihov, Alvhild Ofstad, Aslaug Austad.

Denne kom fra Kjell Ivar Kolstad som er Sportssjef på NTG, Lillehammer, som hadde funnet Farfar, til sin sjef, på dette bildet det var Ola Hårberg.

Han sende også med den fulle navnelisten, så da er årstallet på plass!

Stor TAKK til Kjell Ivar, som også la ved linken til riktig side i Kirkeboka. Vil du se hvem foreldrene var, så får du svaret der.

Er det Prest Freihov som har denne handskriften, som er lett å forstå. Ja, da er han en svært så skjelden Prest, å må få skryt, Post Mortem.

TRIVSEL PÅ HÆRNÆSSA!

Det var ikke bare Hyllbyggene som koste seg på Hærnæssa. Her er det Johan Brun, som bodde hos Johanna Brun, på Jalé, og redaktørens far, Ragnar Salberg som nyter sine medbrakte. Johan Brun reiste til Amerika, på slutten av 1940 tallet, noe som sitter svakt igjenn fra barneminnene på Flata.

LITT FRA JON HOLLÅS SIN BILDESAMMLING.

Er det noen som kan bidra med navn og steder. Skriv en E-post.

Bilde JH 02.

Bilde JH 03.

Bilde JH 04. Her begynner "Trønderfrukt" står det under dette bildet!

Bilde JH 05.

Bilde JH 06.

Bilde JH 07.

Bilde JH 08.

Bilde JH 09.

Bilde JH 10.

Bilde JH 11.

Bilde JH 12.

Bilde JH 13.

Bilde JH 14. Storsjøen ved Østersund.

Bilde JH 15. Fra høyre: Ingvald Kjelås, Sigurd Lorvik og Andreas Stornes.

Bilde JH 16. Fra venstre: Ingvald Kjelås, ukjent, Odd Jonsen, Gerda Jonsen.

Bilde JH 17. Nærmest Sigurd Lorvik.

Bilde JH 18.

Bilde JH 19. På Veresfestival.

Bilde JH 20.

Bilde JH 21.

Bilde JH 22.

Bilde JH 24.

Bilde JH 25.

Bilde JH 26. Dette bildet finnes å blant Nic. Malmo bildene. (929.112)

Kommentar på Nic. Makmobildet:

Jørgen Røflo kunne med en gang si at dette var den Østre muren på Klingerhaugen, noe også Iver Ingul foreslo. Kan være at undomslaget er på tur og fordtyrrer Jon Røflo. med øks (Bile), i arbeidet. Til venstre for Jon står Ola Holmsveet, ytterst og Ole Lorvik (Langenget). De var pent turkledd den gang.

Frå Einar Wibe: 112. Frå venstre: Ole Holmsve, Ola Lorvik. Jon Røflo. Lengst til høgre Magnus Støre og Jens Lunnan.

Fra Bjørg Vaadal:
Bilde nr. 929.112:
Mainn v høger sia tån Magnus Støre e onkeln min, Sigurd Berg f. 1903

Bilde JH 27. Dette bildet finnes å blant Nic. Malmo bildene. (929.046)
Bjørg Vådal har kommentert med: Mainn såmm står m flaska trur æ e en onkel tå mæ, Sigurd Berg f. 1903, eilst brorin åt mora mi. Frå Ner-plassen i Lorvika, Sparbu.

Bilde JH 28.

Bilde JH 29.

Bilde JH 30.

Bilde JH 31. Kan dette være Ivar Ramstad etter London Olympiaden, 1948, hvor han fikk 4. plass i Diskos med ett kast på 49,21 m.

Visste du att Ivar hadde Norgesrekorden i Diskos, på 52,32 m, satt på Bislett i 1948, og at denne rekorden stod i 11 år, og fremdeles stod i, 2009, i N-T. Står den fortsatt?

UNGDOMSAKTIVITETER PÅ HYLLA PÅ 195? TALLET.

Willy Sem har ei "sigareske" med mange bilder, fra sin ungdomstid på Hylla og Røra først på 1950 tallet. Noen av bildene deler han med Rørsias lesere.

Hvem Willy Sem står sammen med, på venstre bilde er ukjent, er det på Volhaugen? På høyre bilde befinner vel Willt Sem og Truls Ertzgaard seg i stue hos Odd og Olga Sem.

Er Arne Fjerding, ukjent og Willy Sem på Volhaugen, til venstre. Nils Kolstad og Willy Sem tester øl på Hærnessa?

Her står vel Willy Sem bak, mens Unge Svein Næss, skrur på sjarmen, i front på bildet til venstre, og med Karsk-koppen på bildet til høyre.

Luringen bak er vel Erling Sem.

Torstein Lund, på første bilde. Truls Ertzgaard og Nils Kolstad på det andre.

Bildene får stå en stund, uten navn og kommentarer. Redaktør'n ønsker at disse skal komme fra de som er med på bildene, og da gjerne med en kommentar om hvordan det var å være ungdom på Hylla, på den tid bildene er tatt.

STASJONSOMRÅDET PÅ RØRA.

Samvirkelaget på Røra, hvor Ingvald Moen var bestyrer. Trønderfrukt

Det er Vidis Vådal Westberg som har funnet disse bildene, som er tatt i 1949, på nettet. Vigdis har lovet litt stoff fra hennes nåværende bosted. Dette legges på Rørbygg i utlainne.

Dette bildet fra Røra stasjon er også fra 1949, og etter skyggene å dømme er det folk som skal med ettermiddagstoget som står å venter. Mener det gikk ett tog nordover, 11 toget, og ett sørover, 5 toget, på denn tid. Lønsdal, nord på Saltfjellet, var endestasjon. på Nordlandsbanen. 
Fylkesbilene, med sjåførene Noralf Hollås og Tiller, hadde fast rute til disse togene, og det er vel Fylkesbilenes VOLVO snutebuss, med stort baggasjerom, som står på sin faste plass, rygget mot godsrampa. Den tok med seg godset som de to godstogene, midt på dagen, hadde med til Inderøyningene.
Eller var det vel "mårråmnståget" i 7 tida, og "kveillståget" i 9 tia, de viktigste for persontraffikken, på natta var det vel ett tog i hver rettning. Den gang var det grinder, som Paul Fagervik betjente, ved å åpne for togene og stenge for biltrafikken. Tror Paul stort sett var helt alene om denne jobben, så det ble vel ingen 8 timers sammenhengende søvn på han.
Bilde av Paul og grindene kan du se på bildet av Paul, utenfor Wibe, på ett bilde lenger ned.
Selv om redaktøren bare var 6-7 år den gangen, hadde han sykkel, en liten rød, med fastnav og uten bremser, så  det var det mange turer til stasjonen for å se på togene. Men høydepunktene var når det kom Jordbær til Trønderfrukt, nam, nam, om ikke stasjonsbetjentene oppdaget oss.
Skulle det være noen som vet bedre og mere, legg inn i Jæsteboka eller send en E-post.

BUENGET.

Det gamle huset i Buenget, med Johanna Moksnes i hagen. Det huset som står i Buenget i 2012, ble bygget i 1952. Bildet er vel tatt omkring 1930.

Randi Moksnes, født i 1906, i full gang med klevask, på den gamle måten, med bekken som vannkilde, sinkbalje, vaskebrett og vedfyrt gryte, for å skaffe seg varmt vann! Menn bli og førnøyd er Randi. Denn tids helautomatiske vaskemaskin!

Begge bildene kommer fra "Dusse" Berlgjot Lorås.

PAUL FAGERVIK PÅ JOBB.

Bildet tilhører Nils Løseth (Størrelse 6X9 cm) som forteller at bilde er tatt i 1940. Paul Fagervik er her i arbeid, på Wibe, Inger Wibe er trillepike for Nils, Bjarne Holtan er på vei til Hellem med høyvogna. Men om det er mor Signe vi ser i bakgrunnen vet ikke Nils.
Nytt spørsmål til Einar Wibe, på Namsskogan: Hva jobber Paul med, kan de være Signe vi ser i bakgrunnen?

Svar frå Einar Wibe 3. desember 2012:

Paul Fagervik vart født 29. februar 1896 og døydde 12. februar 1975. Han kom til Røra frå Agdenes-området, etter det eg hugsar.Tok forskjellig slags arbeid, som her grøfting og drenering. Formålet er at gårdsplassen framfor  huset,  med bolig og butikk, skal bli bli tørrare. Mellom stasjonsvegen og tomta var det ei  lita nedsenking som  periodevis fekk tilsig frå vegen. Her held Paul på å leggje ned grov og finare stein så vatnet skal søkke ned og gå langs hagegjerdet som stod der, mot sør.
I krigsåra  vart Paul fast nattvakt på Røra stasjon, der han hadde jobben med å åpne  og stenge grindene  ved  planovergangen 200 meter nord for stasjonsbygningen. Det gjekk  lange godstog kvar natt, ikkje minst med  tysk militærutstyr og  mannskap.
Dama til høgre kjenner eg ikkje att. Legg merke til at hesten og Bjarne Holtan står stille. Det har vel fotografen bede om, må ein tru.
 
Mvh. Einar

 

BILDER FRA EYNNI IDRI 1995.

Ønsker du bakgrunnstoff til disse bilden er Inderøy Museums og Historielag plassen å starte.

ASPHAUGEN SKOLE OMKRING 1920.

KONFIRMANTER? PÅ BEDEHUSET OMKRING 1925.

Begge bilden kommer fra Iver Indgul og hans mor Margarete født i, 1909, er med på begge bildene. Stor TAKK til Iver som har sørget for å få på plass navn. Men som han sier: Vi er ikke 100 % sikkre på alle, så er det noen som har korrigeringer tas disse i mot med glede.

KROKHAUGEN.

Bildet viser Krokhaugen slik det stod før det ble revet.  Steinbruddet til Hylla Kalkverk vokste fort etter hvert som moderne utstyr ble tatt i bruk utover 1950 tallet og bruddkanten nærmet seg raskt.
Ludvik Letnes byggde nytt hus ned på Ytterby'n på Hylla og flyttet dit på første halvdel av 1950 tallet.

ANNA LETNES FYLLER 80 ÅR.

Hva med navn, Toralf?

Toralf Letnes kom med bildene fra Krokhaugen og Anna Letnes sin 80 årsdag.

SNEKKERBOD.

Dette er ett bilde av "Snekkerboden" som sto mellom Krokhaugen og Haugen. Var det Ludvik Letnes eller Sigmund Sagvold sin?

Dette bildet var det og Toralf Letnes som hadde.

OLAF GLIMSTAD.


Olaf Glimstad var vaktmester på Asphaugen skole, på den tid redaktøren startet skolegangen, i 1950. Han måtte tidlig opp for å fyre opp i ovnene i de 3 klasserommene. For frosne 1. klassinger som hadde gått på egne ben fra Børgin, Røske, Lundsaunet og Ystad var vedkassen, attmed ovnen godt å finne den første skoletimen, som var religionsundervisning.
Olaf Glimstad var med over til nyskolen, med sentralvarme og kullfyring, og ble pensjonist der.

HØYÅINN PÅ GRINDBERG.


Paul Sundland og Ivar Grande i gang me høygaffla'n. Det vart "feite" hesja. Paul vart murer og busætt på Verdalsøra. Ivar vart veterinær å med Vega som distrikt. Husker godt att når Ivar var på besøk va "villagris'n" på Flata bestaindi klein. Resept på medisin vart utskrevvi (96 %), mænn  vart det nå på pasient'n?

Hesjing nerri Myra omkreng 1950. Brunen drar fortsatt flatriva, mænn i 1951 kom GråFerguson te Grindberg, ei bejivenheit redaktør bivåna me store aua.

TAKK te Liv Gundersen Skjervik som dele de henn bildan me ås!